keskiviikko 2. toukokuuta 2018

Kansioiden ja linkkien nimistä varoitus

Olen havainnut, että edelleen löytyy verkosta sellaisia linkkejä, joiden tiedostonimissä  tai poluissa (kansiot) esiintyy ääkkösiä tai välilyöntejä (sanaväli). Näitä eivät kaikki palvelimet ymmärrä ja kaikki selaimet tai verkkosivueditorit, eivät osaa niitä palvelimelle koodata. Linkki ei löydä koskaan perille.

Esimerkiksi: https://www.facebook.com/notes/verkonvaarat-sivuston-tukiryhmä/prismaviestien-poisto-ohje/prismat ja muut.html
(Esimerkkiin olen tarkoituksella lisännyt myös virheellisen tiedostonimen).

Linkin tulisi olla muodossa:
https://www.facebook.com/notes/verkonvaarat-sivuston-tukiryhma/prismaviestien-poisto-ohje/prismat_ja_muut.html
ELI ääkköset korvataan a:lla ja o:lla ta myös ruotsalainen å korvataan a:lla, tavuviivat sanajakoina ovat OK tai alaviivat, kuten lisätyssä tiedostonimessä malliksi on laitettu.

Tiedostonimissä ei tule käyttää kansallisia merkkejä å, ä ja ö (eikä saksalaisten ü-merkkiä), koska näitä merkkejä ei käytetä englannin kielessä ja käyttöjärjestelmät on kehitelty englanninkielisissä maissa. Kansallisista merkeistä tulee yleensä aina ongelmia.

Pisteitä ei tule käyttää erottimena myöskään, koska ne ovat pelvelimien järjestelmien omia standardi erottimia (mm. tiedoston tunnuksen erottimena). Myös kaksoispiste on varattu vain tiettyihin tarkoituksiin. Tiedoston nimi koostuu yleensä varsinaisesta nimestä sekä pisteen jälkeisestä tarkentimesta. Kaksoispistettä käytetään mm. verkko-osoitteissa.

Sallittuja merkkejä nimiosassa ovat englanninkielisen merkistön mukaan kirjaimet A-Z (tai a-z), numerot 0-9 ja erikoismerkit $ (dollari), %, ,-,_ (alleviivaus), ^ (hattu), @ (kissanhäntä tai miumau), {, }, ~ (mato), `, !, # (risuaita), (, ) ja &-merkki. Erikoismerkkien käyttö ei ole, alleviivausmerkkiä lukuunottamatta, suositeltavaa.

Verkon alkuaikoina oli syytä käyttää tiedostonimissä ainoastaan pieniä kirjaimia. Nykyään sekatekstit menevät ja tulevat läpi verkon MUTTA kansioiden ja tiedostojen kirjoitusasun tulee olla HTML-koodissa aina sama kuin itse tiedostonimessä. Tämä virhe syntyy vain jos koodaa käsin linkkejä.
Nykyään, kun verkkosivujen koodaus tehdään ohjelmistoilla, näitä lapsuksia pääsee verkkoon harvemmin enää MUTTA jos noudattaa aina palvelin standardin mukaista kirjoitusasua tiedostoissa, koskaan ei tule ongelmia myöskään palvelin puolella. Varsinkin Mac tietokoneiden käyttäjille tämä vaikuttaa olevan ylipääsemätön ongelma.

Windows 95 oli ensimmäinen Windows-versio, jossa voitiin käyttää ns. pitkiä 255:n merkin pituisia tiedostonimiä. Pitkät tiedostonimet eivät ole edelleenkään suositeltavia verkkokäytössä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti